Hoeveel informatie geeft je telefoon over jou weg?

Reis je regelmatig met de trein of zit je vaak bij dat leuke café met gratis WiFi, fijn hè? Vooral als je het dusdanig vaak doet dat je “automatisch aanmelden” hebt aangezet. Scheelt je weer dataverkeer op je abonnement, wie wil dat nou niet!? Jammer genoeg gebeuren er op de achtergrond nu alleen zaken waar je niet van op de hoogte bent…Want je telefoon weet nooit of die bij een WiFi is tenzij hij hem zo af en toe eens poogt te vinden. Eens per 30 seconde kijkt je telefoon dus of hij netwerken kan vinden als die niet al op een netwerk zit. Dit doet hij door wat neer komt op schreeuwen en wachten op antwoord, stel je het zo voor:

Telefoon: Is hier een netwerk dat “Leuk Café” heet!?
WiFi van Café: Hier ben ik, ik heb internet voor je!

Erg handig principe, máár er is een probleem. Stel je bent niet bij je favoriete café maar loopt gewoon over straat. Toch zoekt je telefoon naar het WiFi van het café (en alle andere WiFi’s die hij kent). En als je iets op straat schreeuwt kan iedereen dat horen, dus ook dit. Daar komt dan nog eens bij dat je telefoon naast luidruchtig ook nog eens niet kieskeurig is. Iedereen die antwoord dat hij “Leuk Café” heet en hetzelfde wachtwoord heeft als de WiFi van het café vindt hij best. Dit kan dus ook lijden tot:

Telefoon: Is hier een netwerk dat “Leuk Café” heet!?
Apparaat van een hacker: Hier ben ik, ik heb internet voor je!
Telefoon: Oh fijn, ik ga alles maar even snel synchroniseren zoals e-mail en mijn ING app.
Apparaat van een hacker: Oh dat is handig, ik kijk meteen even mee want ik ben degene die deze pakketjes aan je doorgeeft.

Het is namelijk, als je verbindt met een netwerk vrij makkelijk voor iemand met kwaad in de zin om alle gegevens die jij opstuurt te onderscheppen en mee te kijken. Denk aan alle schandalen met de NSA die de laatste tijd in het nieuws zijn.

Lang verhaal kort: Meld je nooit automatisch aan op open netwerken, hoe handig dit ook lijkt. Je weet nooit wie er later met je mee gaat luisteren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *